Strategi

Studienævn for Erhvervsøkonomi

Undervisningssprog: Dansk
EKA: B100003202
Censur: Intern prøve, en bedømmer
Bedømmelse: 7-trinsskala
Udbudssteder: Kolding
Udbudsterminer: Efterår
Niveau: Bachelor

Fagnummer: B100003201
ECTS-point: 5

Godkendelsesdato: 02-03-2018


Varighed: 1 semester

Fagnummer

B100003201

Fagtitel

Strategi

Undervisningssprog

Dansk

ECTS-point

5

Ansvarligt studienævn

Studienævn for Erhvervsøkonomi

Godkendelsesdato

02-03-2018

Fagansvarlig

Navn E-mail Institut
Kristian Philipsen kp@sam.sdu.dk Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse

Udbudssteder

Kolding

Niveau

Bachelor

Udbudsterminer

Efterår

Varighed

1 semester

Obligatoriske forudsætninger

Ingen

Formål og sigte

Dette fag har til formål at give de studerende en viden om strategiprocesser i virksomheder. Herunder viden om teorier, begreber og metoder indenfor faget.
Fagets formål er endvidere at udvikle de studerendes viden om den strategiske analyse og det strategiske ledelsesperspektiv. I faget knyttes dette perspektiv tæt sammen med temaet forandringsledelse, således at de studerende sættes i stand til at gennemføre elementære analyser af virksomhedens strategiske ledelsesarbejde.

Faget har til formål at give de studerende færdigheder i at gennemføre en strategisk analyse på et grundlæggende niveau. Herunder færdigheder i at kunne udvælge og begrunde relevante strategiske løsningsmodeller i en bestemt kontekst.
Faget giver den studerende kompetence til at udarbejde en grundlæggende strategisk analyse af en virksomhed eventuelt sammen med andre faglige analyser på studiet, f.eks. i forbindelse med bacheloropgaven.

Indhold

Faget har til formål at give de studerende en indføring i strategi og strategiske processer i en virksomhed. Det omhandler følgende faglige elementer:
- Hvilken rolle spiller omgivelserne, kapabiliteter og virksomhedens interessenter for en virksomheds strategiske position?
- Hvilke strategiske valg har virksomheden på forretnings-, koncern- og internationalt niveau? 
- Hvilke metoder til strategisk udvikling, betingelser for succesfulde alliancer og succeskriterier og teknikker til evaluering af strategiske muligheder kan tages i anvendelse?
- Hvilke muligheder har virksomheden for at omsætte strategi til handling? 
- Hvordan kan virksomheden organisere sig for at opnå succes? 
- Hvordan skal strategisk forandring diagnosticeres og ledes?
- Hvordan kan strategi udvikles? Fokus på en planlagt versus emergent strategi.
- Den studerende skal endvidere kunne reflektere over de økonomiske, sociale og miljømæssige konsekvenser af en valgt strategi.

Målbeskrivelse

For at opnå fagets formål er det læringsmålet for faget, at de studerende:

- Er i stand til at kunne identificere, beskrive og redegøre for de begreber og teoretiske tilgange der anvendes i faget på en struktureret måde.
- Skal kunne sammenligne forskellige teorier og teoretiske tilgange. Målet er endvidere de studerende kan relatere teorierne til hinanden og forklare forskelle og ligheder og styrker og svagheder ved dem. Derudover skal de studerende kunne begrunde under hvilke betingelser og i hvilken kontekst en teori kan være relevant at anvende og hvordan teorier eventuelt kan kombineres i en strategisk analyse.

Litteratur

Johnson, G. Scholes, K. & Whittington, R.: Exploring corporate strategy: text and cases, Nyeste udgave. Financial Times Prentice Hall.
Der udleveres supplerende artikler og cases.

Undervisningsform

3 forelæsningstimer ugentlig i 10 uger, 30 timer

For at sætte de studerende i stand til at opfylde læringsmålene for faget tilrettelægges undervisningen således, at undervisningen består af forelæsninger, case-arbejde, plenumdiskussioner og studenteroplæg.

Arbejdsbelastning

Konfrontationstimer: 30 t
Forberedelse: 85 t
 Eksamensforberedelse: 19 t
Eksamen: 1 t
Total: 135 t

Eksamensbestemmelser

Eksamen

Navn

Eksamen

Tidsmæssig placering

Ordinær prøve: Januar
Omprøve: Februar

Da tilmelding til fag er bindende, og dette fag ikke udbydes igen i den nuværende form, bliver den studerende automatisk tilmeldt alle tre prøveforsøg. Ordinær prøve i januar 2019. Omprøven i februar 2019. Det 3. prøveforsøg ligger januar 2020.

Udprøvninger

Mundtlig prøve

Navn

Mundtlig prøve

Prøveform

Mundtlig prøve

Censur

Intern prøve, en bedømmer

Bedømmelse

7-trinsskala

Identifikation

Studiekort - Fødselsdato

Sprog

Dansk

Varighed

20 minutters mundtlig prøve

ECTS-point

5

EKA

B100003202

Ekstern kommentar

Bemærk - Faget er identisk med det tidligere fag 8815601 Strategi.
Forbrugte prøveforsøg i tidligere identiske fag overføres.
Fag der er identiske med fag, der tidligere er bestået i hh til gældende bestemmelser kan ikke tages om.

Den studerende er automatisk tilmeldt til første prøveforsøg, når den studerende er tilmeldt til et fag eller fagelement, hvortil der er knyttet en eller flere prøver. Framelding kan ikke finde sted, og der er brugt et prøveforsøg, hvis den studerende ikke deltager i prøven, medmindre universitetet har dispenseret pga. usædvanlige forhold.
Opfylder den studerende ikke de af universitetet fastsatte forudsætninger for at deltage i prøven, er der brugt et prøveforsøg, medmindre universitetet har dispenseret, fordi der foreligger usædvanlige forhold.

Fagudbud

Udbuds periode Udbudstype Profil Uddannelse Semester
Efterår 2018 Valgfag HA merit - Kolding Esbjerg / Financial Controller HA | HA | Esbjerg, Sønderborg, Slagelse, Odense, Kolding
Efterår 2018 Valgfag HA merit - Kolding Esbjerg / Finansøkonom HA | HA | Esbjerg, Sønderborg, Slagelse, Odense, Kolding
Efterår 2018 Valgfag HA merit - Kolding Esbjerg / Handels-, service og logistikøkonom HA | HA | Esbjerg, Sønderborg, Slagelse, Odense, Kolding
Efterår 2018 Valgfag HA merit - Kolding Esbjerg / Markedsføringsøkonom HA | HA | Esbjerg, Sønderborg, Slagelse, Odense, Kolding
Efterår 2018 Obligatorisk HA Entreprenørskab og Innovation - Kolding Optag (2015) 2016 HA | HA | Esbjerg, Sønderborg, Slagelse, Odense, Kolding 5
Efterår 2018 Obligatorisk HA Generel Erhvervsøkonomi - Kolding Optag før 2017 HA | HA | Esbjerg, Sønderborg, Slagelse, Odense, Kolding 5
Efterår 2018 Valgfag HA International Business - Kolding Optag (2015) 2016 HA | HA | Esbjerg, Sønderborg, Slagelse, Odense, Kolding
Efterår 2018 Valgfag BA designkultur og økonomi, toning: design 180 ECTS Optag: 2016 Bachelor (BA) i designkultur og økonomi | Kolding
Efterår 2018 Valgfag BA designkultur og økonomi, toning: mode 180 ECTS Optag: 2016 Bachelor (BA) i designkultur og økonomi | Kolding

Undervisere

Navn E-mail Institut By
Henrik Søgård Hansen hsh@sam.sdu.dk Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse Kolding

URL til Skemaplan

Kolding
Vis fuldt skema