Kandidatspeciale

Studienævn for Markeds- og ledelsesantropologi, Økonomi, Matematik-Økonomi og Miljø- og Ressource management

Undervisningssprog: Dansk, Engelsk
EKA: B590004112, B590004102
Censur: Intern prøve, en bedømmer, Ekstern prøve
Bedømmelse: Bestået/Ikke bestået, 7-trinsskala
Udbudssteder: Odense
Udbudsterminer: Efterår, Forår
Niveau: Kandidat

Fagnummer: B590004101
ECTS-point: 30

Godkendelsesdato: 09-10-2018


Varighed: 1 semester

Fagnummer

B590004101

Fagtitel

Kandidatspeciale

Undervisningssprog

Dansk, Engelsk

ECTS-point

30

Ansvarligt studienævn

Studienævn for Markeds- og ledelsesantropologi, Økonomi, Matematik-Økonomi og Miljø- og Ressource management

Godkendelsesdato

09-10-2018

Fagansvarlig

Navn E-mail Institut
Christian Riis Flor crf@sam.sdu.dk

Udbudssteder

Odense

Niveau

Kandidat

Udbudsterminer

Efterår, Forår

Varighed

1 semester

Obligatoriske forudsætninger

Før specialet påbegyndes, skal den studerende have bestået 60 ECTS. 

Anbefalede forudsætninger

Specialet skal placeres på kandidatuddannelsens sidste studieår.

Emnet for kandidatspecialet skal falde inden for den valgte faglige studieretning. Kandidatspecialet er et selvstændigt analytisk eller teoretisk studium af en eller flere problemstillinger i tilknytning til uddannelsens centrale fag.

Emnet for kandidatspecialet godkendes af en faglærer. Afløsningsopgaver og projektopgaver, der tidligere er indleveret til bedømmelse på studiet, må ikke indgå direkte i kandidatspecialet.

Vejleder tildeles som udgangspunkt blandt videnskabeligt personale (med bestået kandidatgrad) ansat på institutter involveret i cand.scient.oecon.-uddannelsen i Odense. 

Formål og sigte

Kandidatspecialet bygger ovenpå den viden, der er erhvervet i øvrige fag, der indgår i uddannelsen. 

Kandidatspecialet har til formål at give den studerende viden, færdigheder og kompetencer, således at den studerende på et videnskabeligt grundlag er i stand til at identificere, afgrænse, analysere og kritisk bearbejde og reflektere over en problemformulering indenfor matematisk-økonomiske problemstillinger.

Kandidatspecialet har tillige som formål at give den studerende kompetencer til at give en skriftlig afrapportering samt en mundtlig diskussion af det gennemførte arbejde på et videnskabeligt grundlag.

Indhold

Det faglige hovedområde for kandidatspecialet skal høre ind under matematisk-økonomiske problemstillinger. Det bør relatere sig til det af den studerende på studiet valgte prioriterede fagsammensætning, dvs. finansiering, makro- eller mikroøkonomi, operationsanalyse, regnskab eller statistik. 

Udgangspunktet vil som hovedregel være en teoretisk problemstilling, der f.eks. ser på uoverensstemmelser mellem teorier, dokumenterede afvigelser mellem teori og empiriske observationer eller anvendelse af nyere matematiske eller numeriske metoder til at håndtere erhvervsøkonomiske eller økonomiske problemstillinger. Det er tilladt at inddrage empiri i behandlingen af problemstillingen.

Med ovenstående udgangspunkt vil de centrale områder i arbejdet med kandidatspecialet typisk være:
  • Afgrænsning af problemstilling og problemformulering (undersøgelsesspørgsmål).
  • Identifikation og udvælgelse af relevant teori og metode til belysning af problemstillingen.
  • Dybdegående behandling (analyse) af problemformuleringen (de stillede undersøgelsesspørgsmål i relation til den teoretiske problemstilling). Der vil herunder ofte foretages egne teoretiske (analytiske eller numeriske) eller empiriske analyser af undersøgelsesspørgsmålene.
  • Besvarelse af undersøgelsesspørgsmålene samt påpegning af teoretiske og praktiske implikationer heraf.
  • Kritisk stillingtagen til de foretagne analyser og anbefalinger, herunder en refleksiv og perspektiverende stillingtagen og diskussion af den teoretiske og evt. empiriske rækkevidde af det fremkomne produkt.
  • Udarbejdelse af resume på engelsk (eller et andet fremmedsprog efter aftale med vejleder). 

Målbeskrivelse

Målet for kandidatspecialet er, at den studerende opnår kompetencer til at identificere og formidle matematisk-økonomiske problemstillinger ved at anvende viden og relevante færdigheder. Mere specifikt skal den studerende have opnået følgende:

Målbeskrivelse - viden

Viden, der sætter den studerende i stand til at 
  • Identificere og udvælge et matematisk-økonomisk problem af videnskabelig karakter.
  • Give et sammendrag på et højt internationalt videnskabeligt niveau af passende kombinationer af teorier og metoder i relation til den valgte problemformulering.
  • Foretage en selvstændig diskussion af de valgte teorier og metoder. 

Målbeskrivelse - færdigheder

Færdigheder, der tillader den studerende at:
  • Formulere og analysere en matematisk-økonomisk problemstilling og tilhørende undersøgelsesspørgsmål, der er velstrukturerede, præcise og realistiske.
  • Anvende og kritisk evaluere de relevante teorier og metoder, herunder disses anvendelsesmuligheder og begrænsninger
  • Være i stand til at fuldføre projektet indenfor den definerede tidsramme.
  • Vurdere i hvilket omfang de fremkomne resultater og analyser hviler på de anvendte teorier og metoder, herunder evt. selvstændig teoretisk eller empirisk analyse samt egne simulationsstudier. 
  • Færdighed i at frembringe en kohærent, koncis og fyldestgørende fremlæggelse i skriftlig form indenfor det tilladte sideantal.
  • Færdighed i at planlægge og gennemføre et projekt indenfor en given tidsramme, så de afsatte ressourcer udnyttes bedst muligt.

Målbeskrivelse - kompetencer

Kompetencer, der giver den studerende mulighed for at 
  • Påbegynde og udføre akademisk arbejde i en videnskabelig sammenhæng.
  • Udvælge passende analyseredskaber, teorier og metoder til håndtering af en kompleks matematisk-økonomisk problemstilling
  • Skriftligt og mundtligt formidle den opnåede indsigt på en koncis videnskabelig måde i et klart formuleret sprog. 

Litteratur

Litteratur der afspejler den videnskabelige viden, som på tidspunktet for specialet er tilgængeligt, og som er adækvat til løsning af problemstillingen.

Undervisningsform

Kandidatspecialet afvikles normalt i 4. semester. 

Den studerende skal tilmelde sig undervisningsaktiviteten via studenterselvbetjeningen.

Procedure for tildeling af vejleder, fælles informationsmøder og andre aktiviteter i forbindelse med specialearbejdet fremgår af siden for speciale på studiets side på det relevante campus. Opmærksomheden henledes på, at der vil være informationsmøde om specialeskrivning, og at det forventes, at den studerende arbejder med at gøre sig klar til arbejdet med specialet, således, at denne er klar til at indmelde ønske om emne og vejleder ved deadline for dette. 

Den studerende skal gennem arbejdet med kandidatspecialet opnå erfaring med at arbejde selvstændigt med en kompleks problemstilling i relation til matematik-økonomiuddannelsen. Den studerendes læring sker derfor primært gennem selvstændigt arbejde understøttet af en tilknyttet vejleder. Vejleder tildeles efter lokalt fastsat procedure. Denne oplyses på den lokale hjemmeside for specialet.

I forbindelse med godkendelse af vejlederaftalen, har den studerende ret til maksimum en halv times konsultation til drøftelse af emnevalg mv. Den studerende har herudover mulighed for vejledning, når der foreligger en godkendt vejlederaftale. Muligheden for vejledning er kun tilstede i forbindelse med første prøveforsøg. 

Der ydes dog vejledning i begrænset omfang i forbindelse med udformning af en ændret problemformulering til et eventuelt 2. og 3. prøveforsøg.

Arbejdsbelastning

Kandidatspecialet har et omfang per studerende svarende til 1/2 studieår = 30 ECTS = 810 arbejdstimer.

Eksamensbestemmelser

Vejlederaftale

Navn

Vejlederaftale

Tidsmæssig placering

Registrering til tildeling af vejleder:

Deadline 1. november (forårssemesteret) / 1. maj (efterårssemesteret)

Godkendelse af vejlederaftale:

Deadline 15. januar (forårssemesteret) / 15. august (efterårssemesteret)

Udprøvninger

Vejlederaftale

Navn

Vejlederaftale

Prøveform

Obligatorisk opgave

Censur

Intern prøve, en bedømmer

Bedømmelse

Bestået/Ikke bestået

Identifikation

Studiekort - Fødselsdato

Sprog

Dansk, Engelsk

Varighed

-

ECTS-point

0

Uddybende information

1. prøveforsøg:
Det er en betingelse for aflevering af specialerapporten til fristen for 1. prøveforsøg, at vejlederaftalen er godkendt senest ved aflevering af specialet. Hvis den studerende ikke har fået godkendt vejlederaftalen, kan specialet ikke afleveres, og der er brugt et prøveforsøg. Der registreres et ”afvist” og 2. forsøg igangsættes.

For at opnå godkendelse skal vejlederaftalen indeholde en foreløbig problemformulering, der uddyber og forklarer problemstillingen. Problemstillingen skal være af en sådan karakter, at det er muligt at vurdere, om den giver den studerende mulighed for at demonstrere evne til vidensproduktion på højt fagligt niveau inden for profilens område. Desuden skal vejlederaftalen indeholde en gennemførbar plan for gennemførelsen af vejledningen. 

2. prøveforsøg:
Det er en betingelse for aflevering af specialerapporten til fristen for 2. prøveforsøg, at der inden aflevering er godkendt en ny vejlederaftale med en ændret problemformulering inden for samme emne. Den ændrede problemformulering skal svare til en belastning på yderligere 3 måneders arbejde i form af for eksempel yderligere indsamling af data eller analysearbejde. Hvis den studerende ikke har fået godkendt vejlederaftalen for 2. prøveforsøg, kan specialet ikke indleveres, og der er brugt et prøveforsøg. Der registreres et ”afvist” og 3. forsøg igangsættes.

3. prøveforsøg:
Det er en betingelse for aflevering af specialerapporten til fristen for 3. prøveforsøg, at der inden aflevering er godkendt en ny vejlederaftale med en ændret problemformulering inden for samme emne. Den ændrede problemformulering skal svare til en belastning på yderligere 3 måneders arbejde i form af for eksempel yderligere indsamling af data eller analysearbejde. Hvis den studerende ikke har fået godkendt vejlederaftalen for 3. prøveforsøg, kan specialet ikke afleveres, og der er brugt et prøveforsøg. Der registreres et ”afvist”, og den studerende har opbrugt 3. og sidste prøveforsøg. 

EKA

B590004112

Speciale

Navn

Speciale

Tidsmæssig placering

1. prøveforsøg
For undervisningstilmelding til forårssemesteret skal specialet afleveres senest 1. juni. Mundtligt forsvar vil blive afholdt senest 30. juni. 

For undervisningstilmelding til efterårssemesteret skal specialet afleveres senest 2. januar. Mundtligt forsvar vil blive afholdt senest 31. januar. 

Uanset om specialet ikke afleveres rettidigt, eller specialet afvises uden bedømmelse, eller specialet opnår karakteren -3 eller 00 efter det mundtlige forsvar, registreres et brugt prøveforsøg og en tidsfrist for 2. prøveforsøg træder automatisk i kraft.

2. prøveforsøg 
Der er 3 måneder til at udarbejde specialerapporten i 2. prøveforsøg. 

Fristen for aflevering af specialerapporten er
1. september / 1. april, hvis der ikke er indleveret rettidigt, eller specialet er afvist uden bedømmelse. 
1. oktober / 1. maj, hvis et mundtligt forsvar har været afholdt.

Uanset om specialet ikke afleveres rettidigt, eller specialet afvises uden bedømmelse, eller specialet opnår karakteren -3 eller 00 efter det mundtlige forsvar, registreres et brugt prøveforsøg og en tidsfrist for 3. prøveforsøg træder automatisk i kraft.

3. prøveforsøg
Der er 3 måneder til at udarbejde specialet i 3. prøveforsøg. 

Der fastsættes en frist for indlevering, der ligger 3 måneder efter frist for indlevering for 2. prøveforsøg, hvis specialet ikke er afleveret rettidigt, eller specialet er afvist uden bedømmelse. Hvis der har fundet et mundtligt forsvar sted, fastsættes en frist, der er 3 måneder efter, at det mundtlige forsvar har fundet sted.

Uanset om specialet ikke afleveres rettidigt, eller specialet afvises uden bedømmelse, eller specialet opnår karakteren -3 eller 00 efter det mundtlige forsvar, registreres et brugt prøveforsøg, og alle prøveforsøg er opbrugt.

Udprøvninger

Speciale

Navn

Speciale

Prøveform

Kandidatspeciale med mundtligt forsvar

Censur

Ekstern prøve

Bedømmelse

7-trinsskala

Identifikation

Studiekort - Fødselsdato

Sprog

Dansk, Engelsk

Varighed

Mundtligt forsvar:

Én studerende: 1 time inkl. votering.

To studerende: 1,5 time inkl. votering.

Omfang

Rapporten:

Èn studerende: 50-100 sider (eksklusive resumé, indholdsfortegnelse, referenceliste og bilag).

To studerende: 80-150 sider (eksklusive resumé, indholdsfortegnelse, referenceliste og bilag).

Det skal for en gruppe ikke specificeres hvem, der er ansvarlig for de enkelte afsnit, thi alle i gruppen er ansvarlig for alle dele af den indleverede rapport. Det skal fremgå, hvor mange anslag, figurer og tabeller, opgaven indeholder. 

Hjælpemidler

Alle hjælpemidler tilladt.

Indlevering af besvarelse

Via SDUassignment på fagets side i Blackboard.

ECTS-point

30

Uddybende information

Skriftlig rapport:
Rapporten kan skrives på dansk eller engelsk efter aftale med vejleder.

Kandidatspecialet udarbejdes individuelt eller i grupper på to. For studerende, der har udarbejdet den skriftlige rapport i en gruppe, sker det mundtlige forsvar i forbindelse med projektet/specialet i den samme gruppe med individuel bedømmelse af den enkeltes præstation. Eksaminator sikrer, at det mundtlige forsvar gennemføres således, at der kan foretages en individuel bedømmelse af den enkeltes præstation. Studienævnet kan give tilladelse til, at det mundtlige forsvar gennemføres individuelt. Ansøgningen skal begrundes.

Rapporten skal forsynes med et resumé på engelsk (eller et andet hovedsprog efter aftale med vejlederen/vejlederne). Resuméet må være på højest 3 sider og medregnes ikke i det vejledende antal sider. Der henvises i øvrigt til formalia til skriftlige opgaver på økonomi (se via link på studiets side om eksamen). Titel skal fremgå af forsiden. Hvis rapporten er skrevet på dansk, skal titlen også fremgå på engelsk. 

I tilfælde af, at numeriske arbejder indgår i kandidatspecialet, skal disse vedlægges kandidatspecialet i elektronisk form; dvs. anvendte data, programmeringskode mv. skal indleveres, således at eksaminator og censor kan vurdere de numeriske arbejder.

Rapporten kan afvises, hvis den ikke opfylder formkravene i væsentlig grad. Det kan for eksempel være, fordi der mangler resumé eller referenceliste. Det kan også være, hvis rapportens omfang væsentligt overstiger det angivne omfang – eller er væsentligt under. Eventuel afvisning afgøres af vejleder. Ved afvisning påføres protokollen ”afvist”. Ved afvisning er 1 prøveforsøg opbrugt.

Mundtligt forsvar:
Ved det mundtlige forsvar indleder opgaveskriver med et indlæg af ca. 15 minutters varighed for 1 studerende og ca. 25 minutter for 2 studerende. Der er her lejlighed til at fremkomme med f.eks. uddybende begrundelser for den valgte form, oplevede problemer med udarbejdelsen, forslag til andre løsningsmodeller osv. Et egentligt referat af specialet er uønsket. På baggrund heraf kan lærer og censor foretage en overhøring og uddybning inden for specialets område.

Den efterfølgende diskussion har bl.a. til formål:
  • at få afklaret tvivlsspørgsmål vedr. detaljer i specialet,
  • at foretage en dybdegående afprøvning af opgaveløserens indsigt/viden omkring specialets emneområde. 


Karaktergivning sker ud fra en samlet vurdering af rapporten og præstationen til det mundtlige forsvar. Karakteren gives ud fra, i hvor høj grad den skriftlige specialerapport og det mundtlige forsvar samlet opfylder målene som beskrevet i målbeskrivelsen ovenfor. Indholdet af resuméet indgår i vurderingen af specialet. Stave- og formuleringsevne indgår i bedømmelsen af specialet, ifølge reglerne i studieordningen.

Tidspunktet og stedet for det mundtlige forsvar bliver oplyst på fagets side i Blackboard. 
Det mundtlige forsvar af kandidatspecialet foregår på Syddansk Universitet, Odense og er offentlig, med mindre andet meddeles.

Forudsætninger

Type Forudsætningsnavn Forudsætningsfag
Udprøve B590004112, Vejlederaftale B590004101, Kandidatspeciale

EKA

B590004102

Ekstern kommentar

Bemærk - Faget er identisk med det tidligere fag 9297101 Kandidatspeciale, Matematik-Økonomi (cand.scient.oecon.).
Forbrugte prøveforsøg i tidligere identiske fag overføres.
Fag der er identiske med fag, der tidligere er bestået i hh til gældende bestemmelser kan ikke tages om.

Den studerende er automatisk tilmeldt til første prøveforsøg, når den studerende er tilmeldt til et fag eller fagelement, hvortil der er knyttet en eller flere prøver. Framelding kan ikke finde sted, og der er brugt et prøveforsøg, hvis den studerende ikke deltager i prøven, medmindre universitetet har dispenseret pga. usædvanlige forhold.
Opfylder den studerende ikke de af universitetet fastsatte forudsætninger for at deltage i prøven, er der brugt et prøveforsøg, medmindre universitetet har dispenseret, fordi der foreligger usædvanlige forhold.


Det er den studerendes ansvar at tage kontakt til vejleder. Vejleder har ikke pligt til at læse ufærdige manuskripter. Derfor skal man ved aftalens indgåelse aftale med vejleder, om man undervejs i vejledningsforløbet kan forvente at få gennemlæst det ufærdige manuskript, og i givet fald i hvilket omfang. Manuskriptet skal altid afleveres på udskreven form, med mindre andet er aftalt med vejleder. Opmærksomheden henledes fremdeles på, at specialets titel, problemformulering, rapport mv. alene er de(n) studerendes eget ansvar.


Specialearbejde må ikke honoreres med løn, da det er en ECTS-bærende aktivitet, og der samtidigt kan udbetales SU til den studerende. Der kan i forbindelse med forløbet ydes tilskud til afholdte udgifter eller en månedlig ydelse til dokumenterede udgifter. Ydes der refusion, skal den studerende undersøge, om værdien heraf er skattepligtig.

Fagudbud

Udbuds periode Udbudstype Profil Uddannelse Semester
Forår 2019 Obligatorisk Cand.scient.oecon (Finansiering) Cand.scient.oecon | cand.scient.oecon | Odense 4
Forår 2019 Obligatorisk Cand.scient.oecon (Operationsanalyse) Cand.scient.oecon | cand.scient.oecon | Odense 4
Forår 2019 Obligatorisk Cand.scient.oecon (Statistik) Cand.scient.oecon | cand.scient.oecon | Odense 4
Efterår 2019 Obligatorisk Cand.scient.oecon Cand.scient.oecon | cand.scient.oecon | Odense 4
Efterår 2018 Obligatorisk Cand.scient.oecon (Finansiering) Cand.scient.oecon | cand.scient.oecon | Odense 4
Efterår 2018 Obligatorisk Cand.scient.oecon (Operationsanalyse) Cand.scient.oecon | cand.scient.oecon | Odense 4
Efterår 2018 Obligatorisk Cand.scient.oecon (Statistik) Cand.scient.oecon | cand.scient.oecon | Odense 4

URL til Skemaplan

Odense
Vis fuldt skema (start E23)
Vis fuldt skema (start F24)