Kandidatspeciale, cand.merc.jur.

Studienævn for Jura

Undervisningssprog: Dansk
EKA: B680002102, B680002112
Censur: Ekstern prøve, Intern prøve, en bedømmer
Bedømmelse: 7-trinsskala, Godkendt/Ikke godkendt
Udbudssteder: Odense
Udbudsterminer: Efterår, Forår
Niveau: Kandidat

Fagnummer: B680002101
ECTS-point: 30

Godkendelsesdato: 19-03-2018


Varighed: 1 semester

Fagnummer

B680002101

Fagtitel

Kandidatspeciale, cand.merc.jur.

Undervisningssprog

Dansk

ECTS-point

30

Ansvarligt studienævn

Studienævn for Jura

Godkendelsesdato

19-03-2018

Fagansvarlig

Navn E-mail Institut
Ole Hammerslev ohv@sam.sdu.dk

Udbudssteder

Odense

Niveau

Kandidat

Udbudsterminer

Efterår, Forår

Varighed

1 semester

Obligatoriske forudsætninger

Før specialet påbegyndes, skal den studerende have bestået 60 ECTS.

Specialet skal placeres på kandidatuddannelsens sidste studieår. Der kan dispensere for denne regel, såfremt der foreligger usædvanlige forhold. 

Formål og sigte

Formålet er at give den studerende mulighed for at demonstrere et juridisk og/eller erhvervsøkonomisk overblik og evne til faglig fordybelse og refleksion indenfor et selvvalgt emne.

Den studerende opnår viden om det valgte emne på et indgående niveau. Den studerende opnår færdigheder i at anvende fagets metoder og i selvstændigt at afgrænse og strukturere specialet. Den studerende opnår endvidere færdigheder i at identificere, analysere og reflektere over grundlæggende såvel som vanskelige problemstillinger inden for de valgte fagområde samt i at formidle disse analyser og refleksioner skriftligt.

Den studerende opnår kompetence til at håndtere en faglig problemstilling og til at arbejde dybdegående og systematisk med et større projekt.

Den studerende opnår kompetence til at håndtere komplicerede problemstillinger og strukturere egen læring samt til faglig fordybelse og refleksion.

Arbejdet med kandidatspecialet bygger videre på den viden, de færdigheder og kompetencer, som er opnået på bachelor- og kandidatuddannelsens forudgående fag.

Indhold

Udarbejdelse af et skriftligt arbejde i et selvvalgt erhvervsøkonomisk og/eller juridisk emne (afhængigt af hvilken fordeling af juridiske/økonomiske ECTS, der ønsker), evt. med inddragelse af tilgrænsende områder, under vejledning af en ansat forsker/underviser på Juridisk Institut, alternativt, og kun efter forudgående aftale, en ekstern person. Emnet kan være teoretisk eller mere praktisk orienteret. Specialet kan udarbejdes af en gruppe på maks. 2 studerende. Specialer udarbejdet af én studerende skal have et omfang på maks. 180.000 anslag. For 2 studerende skal omfanget være maks. 264.000 anslag.

Emnevalg skal foretages inden henholdsvis første fredag i december (for studerende, der ønsker at aflevere specialet i maj) og første fredag i juni (for studerende, der ønsker at aflevere specialet i januar). Blanket til emnevalg findes på uddannelsens hjemmeside.

Hvis specialet udarbejdes på grundlag af en aftale med en virksomhed eller organisation, skal kontakten til virksomheden eller organisationen i relation til godkendelse af emnet gå gennem universitetet.

Der skal være et resume af afhandlingen på engelsk på 1-2 sider. Resuméet skal omfatte de centrale temaer for afhandlingen samt afhandlingens hovedkonklusion(er). Specialet skal overholde de for specialer gældende formkrav. Der henvises i den forbindelse til "Vejledning til kandidatafhandling/speciale", der findes på uddannelsens hjemmeside.

Målbeskrivelse

Den studerende skal være i stand til selvstændigt at:

  • Udarbejde og formulere en præcis, relevant problemstilling, der ligger inden for det erhvervsøkonomiske og/eller juridiske område som specialet omhandler. 
  • Tilvejebringe relevante (rets)kilder/erhvervsøkonomiske kilder i relation til det valgte emne.
  • Oparbejde og demonstrere kendskab til den retlige regulering/erhvervsøkonomiske regulering og videnskabelige teori af relevans for den valgte problemstilling.
  • Anvende den oparbejdede viden i forhold til den valgte problemstilling.
  • Analysere de relevante (rets)kilder/erhvervsøkonomiske kilder gennem hensigtsmæssig anvendelse af relevante metoder. 
  • Diskutere og reflektere over (rets)kildernes/de erhvervsøkonomiske kilders anvendelse i forhold til den konkrete problemstilling.
  • Udarbejde en skriftlig opgave, der i sin form og indhold fremstår struktureret, velskrevet og meningsfuld for læseren.
  • Diskutere og reflektere over muligheder for afklaring af de i specialet beskrevne problemstillinger konkret og/eller mere generelt.

I forhold til bachelorprojektet er behandlingen af det valgt emne i specialet mere omfattende og kompleks.

Litteratur

Afhænger af emnevalg.

Undervisningsform

Der gives ikke egentlig undervisning, men vejledning. 

Ved semesterstart skal der laves en vejlederaftale med den vejleder, som den studerende har valgt/er blevet tildelt. Blanketten findes på studiets hjemmeside. Vejlederaftalen fungerer ikke som automatisk eksamenstilmelding.

Afleveringsfristen for vejlederaftalen er henholdsvis den sidste hverdag i februar (for studerende, der ønsker at aflevere specialet i juni) og den sidse hverdag i september (for studerende, der ønsker at aflevere specialet i januar). Afleveres en sådan vejlederaftale ikke, er den studerende ikke berettiget til vejledning.  

Der skal laves en plan for vejledningen. Den studerende skal sammen vejlederen aftale nogle tidspunkter, hvor der skal finde vejledning sted. Den studerende aftaler selv med vejlederen, hvordan vejledningen og kontakten skal foregå. Vejledning kan finde sted ved møder, telefonsamtaler eller ved e-mail. Vejledningens omfang afhænger af den enkelte studerendes behov. Vejledningen kan dog ikke overstige 4 timer, ved 2 studerende 5 timer. Der gives ikke yderligere vejledning i forbindelse med brug af mere end 1 eksamensforsøg. 

Arbejdsbelastning

1 ECTS svarer til 27 arbejdstimer. Anvendelsen af den forudsatte samlede arbejdsindsats på 810 arbejdstimer vil i høj grad være individuel.

Eksamensbestemmelser

Eksamen

Navn

Eksamen

Tidsmæssig placering

Vinter:
1. prøveforsøg: 2. januar.
2. prøveforsøg: 1. april (1. maj, hvis der har været afholdt forsvar i januar).
3. prøveforsøg: 1. juli (1. august, hvis der har været afholdt forsvar i april).

Sommer:
1. prøveforsøg: 1. juni.
2. prøveforsøg: 1. september (1. oktober, hvis der har været afholdt forsvar i juni)
3. prøveforsøg: 1. december (2. januar, hvis der har været afholdt forsvar i september).

Den studerende kan tilmelde sig specialet på sidste år af kandidatuddannelsen og skal senest tilmelde sig det semester, hvor den studerende ikke har flere nye ECTS.

Afleveres specialet ikke inden for de nævnte frister, bliver den studerende automatisk tilmeldt omprøven i direkte forlængelse af det 1. forsøg, og den oprindelige vejlederaftale skal revideres og godkendes.

Den reviderede vejlederaftale skal godkendes af vejlederen, inden den studerende kan aflevere specialet (igen). Revideres der ingen ny vejlederaftale inden specialets aflevering, afvises specialet, og der er brugt et (yderligere) prøveforsøg. 

Udprøvninger

Eksamen

Navn

Eksamen

Prøveform

Kandidatspeciale med mundtligt forsvar

Censur

Ekstern prøve

Bedømmelse

7-trinsskala

Identifikation

Studiekort - Fødselsdato

Sprog

Dansk

Varighed

Forsvaret vil ikke kunne udstrækkes ud over 45 minutter pr. studerende inklusive votering.

ECTS-point

30

Uddybende information

Det udarbejdede speciale afleveres elektronisk via SDU Assignment

Ved starten af det mundtlige forsvar får den studerende mulighed for at kommentere det skriftlige arbejde, særlig med henblik på eventuelle mangler eller unøjagtigheder. I øvrigt tager det mundtlige forsvar udgangspunkt i det skrevne arbejde og kan omhandle emner, som afhandlingen behandler eller lader ligge. Eksaminationen omfatter endvidere supplerende spørgsmål inden for teoretiske, metodemæssige og eventuelt praktiske emner med tilknytning til den indleverede opgave.

Er specialet udarbejdet af to studerende, skal det angives, hvilke dele af specialet hver enkelt er ansvarlig for. Dog kan indledning, resume og konklusion være fælles. De studerende eksamineres hver for sig med udgangspunkt i hele specialet, og øvrige gruppedeltagere, der ikke selv er eksamineret, har ikke adgang til at overvære eksaminationen. Der gives en individuel bedømmelse.

Den sproglige klarhed og sikkerhed tillægges en direkte selvstændig betydning for bedømmelsen. Relevant dokumenteret funktionsnedsættelse kan gøre, at der dispenseres fra denne bestemmelse. 

Forudsætninger

Type Forudsætningsnavn Forudsætningsfag
Udprøve B680002112, Vejlederkontrakt B680002101, Kandidatspeciale, cand.merc.jur.

EKA

B680002102

Vejlederkontrakt

Navn

Vejlederkontrakt

Tidsmæssig placering

Frist for aflevering:

Sidste hverdag i februar (for studerende, der ønsker at aflevere specialet i juni)

Sidste hverdag i september (for studerende, der ønsker at aflevere specialet i januar). 

Regler

-3 må ikke indgå, 00 må ikke indgå

Udprøvninger

Vejlederkontrakt

Navn

Vejlederkontrakt

Prøveform

Kandidatspeciale med mundtligt forsvar

Censur

Intern prøve, en bedømmer

Bedømmelse

Godkendt/Ikke godkendt

Identifikation

Studiekort - Fødselsdato

Sprog

Dansk

ECTS-point

0

Uddybende information

Ingen

EKA

B680002112

Ekstern kommentar

Udbydes både i forårssemesteret og i efterårssemesteret med efterfølgende forsvar i juni og januar. Der afholdes et informationsmøde med praktiske råd om forløbet årligt i november.

Specialearbejde må ikke honoreres med løn, da det er en ECTS-bærende aktivitet, og der samtidigt kan udbetales SU til den studerende. Der kan i forbindelse med forløbet ydes tilskud til afholdte udgifter eller en månedlig ydelse til dokumenterede udgifter. Ydes der refusion, skal den studerende undersøge, om værdien heraf er skattepligtig. 

Bemærk - Faget er identisk med det tidligere fag 8865001 Kandidatspeciale, cand.merc.jur.

Forbrugte prøveforsøg i tidligere identiske fag overføres. 
Fag der er identiske med fag, der tidligere er bestået i hh til gældende bestemmelser kan ikke tages om.

Den studerende er automatisk tilmeldt til første prøveforsøg, når den studerende er tilmeldt til et fag eller fagelement, hvortil der er knyttet en eller flere prøver. Framelding kan ikke finde sted, og der er brugt et prøveforsøg, hvis den studerende ikke deltager i prøven, medmindre universitetet har dispenseret pga. usædvanlige forhold. 
Opfylder den studerende ikke de af universitetet fastsatte forudsætninger for at deltage i prøven, er der brugt et prøveforsøg, medmindre universitetet har dispenseret, fordi der foreligger usædvanlige forhold.

Fagudbud

Udbuds periode Udbudstype Profil Uddannelse Semester
Forår 2019 Obligatorisk cand.merc.jur. 2012-2017 cand.merc.jur. | Odense 4
Efterår 2018 Obligatorisk Cand.merc.jur. cand.merc.jur. | Odense 4
Forår 2019 Obligatorisk Cand.merc.jur. cand.merc.jur. | Odense 4

URL til Skemaplan

Odense
Vis fuldt skema (start E23)
Vis fuldt skema (start F24)