Videregående forvaltningsret

Studienævn for Jura

Undervisningssprog: Dansk
EKA: B630017102
Censur: Intern prøve, to eller flere bedømmere
Bedømmelse: 7-trinsskala
Udbudssteder: Odense
Udbudsterminer: Efterår
Niveau: Kandidat

Fagnummer: B630017101
ECTS-point: 10

Godkendelsesdato: 20-02-2018


Varighed: 1 semester

Fagnummer

B630017101

Fagtitel

Videregående forvaltningsret

Undervisningssprog

Dansk

ECTS-point

10

Ansvarligt studienævn

Studienævn for Jura

Godkendelsesdato

20-02-2018

Fagansvarlig

Navn E-mail Institut
Bent Ole Gram Mortensen bom@sam.sdu.dk

Udbudssteder

Odense

Niveau

Kandidat

Udbudsterminer

Efterår

Varighed

1 semester

Obligatoriske forudsætninger

Ingen.

Anbefalede forudsætninger

Det er en fordel, hvis den studerende har tilegnet sig kundskaber i almindelig forvaltningsret, svarende til f.eks. forvaltningsretsfagene på bacheloruddannelserne på jura- eller statskundskab og har et vist forhåndskendskab til juridisk informationssøgning. 

Formål og sigte

En stor del af kandidaterne fra jura og statskundskab finder ansættelse i den offentlige forvaltning eller som repræsentanter for borgere, virksomheder eller foreninger og kommer i forbindelse med forvaltningsmyndigheder. Formålet med faget er at give den studerende kompetence til at indgå i den moderne forvaltning, udføre konsulentarbejde for myndigheder eller repræsentere borgere eller virksomheder i kontakt med forvaltningsmyndigheder. Dette indebærer for det første, at den studerende opnår viden om de mere komplekse dele af forvaltningsretlig teori, metode og praksis, færdighed i at analysere sammensatte forvaltningsretlige problemstillinger og kompetence til ikke alene at træffe korrekte, konkrete afgørelser, men også f.eks. at udarbejde indstillinger, notater, redegørelser, praksisanalyser m.v. til udvalg, bestyrelser, koncernledelser, nævn m.v.

Faget vil videre give de studerende viden om de regler, der gælder for offentlige ansattes virke samt færdigheder i at vurdere, hvor grænser og rammer går og dermed kompetence til at bevæge sig sikkert inden for disse rammer, herunder i komplekse situationer og i politisk ledede forvaltningsorganisationer. Faget vil endvidere give de studerende viden om lov- og bekendtgørelses- og andre regelforberedende arbejdsprocesser, færdighed i at udfærdige regler og dermed kompetence til at arbejde med regelforberedende arbejde i såvel statslige som kommunale organisationer. Faget udgør således en overbygning på den undervisning i forvaltningsret, som er en del af bacheloruddannelserne på jura- og statskundskab.

Indhold

Faget består i en behandling af en række af forvaltningsrettens mere komplekse problemstillinger, som bygger videre på deltagernes viden om forvaltningsret fra bacheloruddannelserne.

Dette omfatter bl.a. de retlige udfordringer ved digital forvaltning, persondatareguleringen, lovfortolkning og skønsafvejning under inddragelse af EU- og menneskeretlige krav samt disse regelsæts betydning i konfliktsituationer, regler for kontrolbesøg, tilsyn m.v. og god forvaltningsskik.

Reglerne for offentligt ansattes ytringsfrihed og meddelefrihed og kravene til embedsmænds neutralitet, loyalitet og rådgivning samt offentlig ansattes adgang til at tage imod gaver vil blive gennemgået og drøftet. I faget vil rammerne for regeludarbejdelse (love, bekendtgørelser, vejledninger m.v.) blive behandlet, herunder principperne om digitaliseringsklar lovgivning.

Målbeskrivelse

Fagets mål er, at den studerende skal kunne:

Viden

  • Redegøre for forvaltningens opbygning og den retlige reguleringe inden for de områder, der er behandlet, herunder samspillet mellem forskellige former for retskilder nationale som internationale. 
  • Forklare udviklingen i den offentlige forvaltning og aktuelle retlige udfordringer særligt med fokus på digitaliseringen.
  • Redegøre for de relevante forvaltningsretlige sondringer.

Færdigheder

  • Identificere og analyserer komplekse forvaltningsretlige problemstillinger med inddragelse af relevante faktiske omstændigheder og relevante retskilder
  • Argumentere for forskellige forvaltningsretlige løsninger og træffe et fagligt begrundet valg mellem disse.
  • Analysere relevante retlige rammer for embedsmænds arbejde, bedømme en konkret problemstilling og forudsige eventuelle retlige konsekvenser af regeluoverensstemmelse.
  • Kunne beskrive rammerne for regelforberedende arbejde og på baggrund heraf udfærdige regler om et givet, konkret emne og angive de tilhørende processuelle skridt.

Kompetencer

  • Anvende viden og færdigheder opnået i faget i forbindelse med andre forvaltningsretlige emner og problemstillinger. 
  • Rådgive om handlemuligheder i komplicerede situationer. Formidle og formulere sin viden og argumentation fagligt og sprogligt korrekt på en struktureret og sammenhængende måde under anvendelse af forvaltningsretlige sondringer og begreber. 

Litteratur

Udvalgte artikler, dele af betænkninger og retsvidenskabelige fremstillinger, domme og afgørelser m.v. (oplyses ved semesterstart). Omfang ca. 600 sider.

Undervisningsform

Undervisningen vil være baseret på principper om aktiverende undervisning og aktiv læring og derfor bestå af en kombination af forelæsninger, dialog, øvelser, cases og studenteroplæg.

Arbejdsbelastning

Skemalagte timer:
Faget udbydes med 35 timer som følger:
3 forelæsninger pr. uge i 11 uger.
2 forelæsninger i den sidste uge. 

Med udgangspunkt i, at 1 ECTS svarer til 27 arbejdstimer, udmønter fagets aktiviteter sig i en anslået vejledende fordeling af arbejdsindsatsen hos en gennemsnitsstuderende på følgende måde:
Konfrontationstimer: 35 timer.
Forberedelse: 165 timer.
Eksamensforberedelse og synopsis: 69,5 timer.
Prøve: 0,5 time.
Total: 270 timer.

Eksamensbestemmelser

Eksamen

Navn

Eksamen

Tidsmæssig placering

Ordinær prøve: januar.
Omprøve: februar.

Udprøvninger

Eksamen

Navn

Eksamen

Prøveform

Synopsis med mundtlig prøve

Censur

Intern prøve, to eller flere bedømmere

Bedømmelse

7-trinsskala

Identifikation

Studiekort - Fødselsdato

Sprog

Dansk

Varighed

20 minutters mundtlig eksamen med udgangspunkt i synopsis

Omfang

Max 5 sider af 2400 anslag (max 12.000 anslag i alt inkl. mellemrum).

Hjælpemidler

Alle hjælpemidler tilladt.

Udlevering af opgave

Kursets side i Blackboard.

Indlevering af besvarelse

Gennem SDUassignment i kurset i Blackboard.

ECTS-point

10

Uddybende information

Synopsis
Varighed: Afleveringsfrist vil fremgå af eksamensplanen.
Sted: Hjemmeopgave.
Internetadgang: Nødvendig.

Emnet for synopsis vælges af den studerende inden for fagets område. Det forventes at den studerende indhenter relevant litteratur ud over fagets pensum til udarbejdelse af synopsen.

Mundtlig prøve
Mundtlig prøve uden forberedelse med en varighed af 20 minutter inkl. votering. Der tages i prøven udgangspunkt i den udarbejdede synopsis, men udprøvningen kan også omfatte fagets øvrige emner.

Det er et krav for at kunne deltage i den mundtlige prøve, at den studerende har afleveret en synopsis.

EKA

B630017102

Ekstern kommentar

Bemærk - Faget er identisk med det tidligere fag 90190101 Videregående forvaltningsret.
Forbrugte prøveforsøg i tidligere identiske fag overføres.
Fag der er identiske med fag, der tidligere er bestået i hh til gældende bestemmelser kan ikke tages om.

Den studerende er automatisk tilmeldt til første prøveforsøg, når den studerende er tilmeldt til et fag eller fagelement, hvortil der er knyttet en eller flere prøver. Framelding kan ikke finde sted, og der er brugt et prøveforsøg, hvis den studerende ikke deltager i prøven, medmindre universitetet har dispenseret pga. usædvanlige forhold.
Opfylder den studerende ikke de af universitetet fastsatte forudsætninger for at deltage i prøven, er der brugt et prøveforsøg, medmindre universitetet har dispenseret, fordi der foreligger usædvanlige forhold.

Prøve- og bedømmelsesform kan ændres ved omprøve. 

Den studerende skal selv sørge for at tilmelde sig omprøven i faget via studenter selvbetjeningen i tilmeldingsperioden.

Fagudbud

Udbuds periode Udbudstype Profil Uddannelse Semester
Efterår 2018 Valgfag Cand.jur. hverdag cand.jur. Heltid | cand.jur | Odense
Efterår 2018 Valgfag Cand.merc.jur. cand.merc.jur. | Odense

Undervisere

Navn E-mail Institut By
Ayo Næsborg-Andersen ayo@sam.sdu.dk
Bent Ole Gram Mortensen bom@sam.sdu.dk
Charlotte Hamilton hamilton@sam.sdu.dk
Jøren Ullits Olai Nielsen juon@sam.sdu.dk
Kathrine Henny Bendtsen Eriksen khbe@sam.sdu.dk
Michael Hein Petersen mhp@sam.sdu.dk

URL til Skemaplan