Lejeret

Studienævn for Jura

Undervisningssprog: Dansk
EKA: B630025102
Censur: Intern prøve, en bedømmer
Bedømmelse: 7-trinsskala
Udbudssteder: Odense
Udbudsterminer: Efterår
Niveau: Kandidat

Fagnummer: B630025101
ECTS-point: 10

Godkendelsesdato: 20-02-2018


Varighed: 1 semester

Fagnummer

B630025101

Fagtitel

Lejeret

Undervisningssprog

Dansk

ECTS-point

10

Ansvarligt studienævn

Studienævn for Jura

Godkendelsesdato

20-02-2018

Fagansvarlig

Navn E-mail Institut
Jakob Juul-Sandberg jju@sam.sdu.dk

Udbudssteder

Odense

Niveau

Kandidat

Udbudsterminer

Efterår

Varighed

1 semester

Obligatoriske forudsætninger

Ingen.

Anbefalede forudsætninger

BA Jura / HA(jur). Lejeretten bygger på den ”almindelige” obligationsret, og det forventes, at den studerende har kendskab til formueretten og behersker de obligationsretlige begreber og principper.

Formål og sigte

Sigtet med faget er, at deltageren opnår et detaljeret kendskab til grundprincipperne i lejelovgivningen, og til de lejeretlige problemstillinger, der kan knytte sig til aftaleforholdet mellem en udlejer og en lejer - fra aftalens indgåelse til dens ophør. Sigtet er også at opøve deltagerens evne til at analysere og vurdere konkrete retsforhold i lyset af de relevante lejeretlige regler og til at danne sig et overblik over den gældende regulering, således, at deltageren får et grundlag for på kvalificeret niveau at kunne analysere de problemstillinger, der kan opstå i retsforholdet mellem lejer og udlejer. Herved opnår deltageren kompetencer til at kunne identificere, analysere og løse forskellige juridiske problemstillinger, der udspringer af et lejeforhold.

Faget er formueretligt, og det bygger videre på de kompetencer, som deltageren har opnået gennem undervisningen i formueretlige fag på bachelorniveau, og faget relaterer sig til andre fag på kandidatuddannelserne der behandler tilgrænsende retslige problemstillinger vedrørende regulering af fast ejendom i Danmark.

Indhold

Fagets centrale område er boliglejelovene. I faget introduceres de almindelige principper for leje af hus eller husrum og de forskellige lejelove med udgangspunkt i reguleringen for beboelseslejemål. Erhvervslejelovgivningen inddrages kun i begrænset omfang. Fagets formål opnås ved gennemgangen af teori om lejeloven (og boligreguleringsloven) ved en indføring i præceptiv og deklaratorisk lovgivning, der har betydning for lejer og udlejer. Parterne i lejeforholdets pligter og rettigheder samt reglerne om fastsættelse og regulering af huslejen udgør centrale områder i faget.

Målbeskrivelse

Læringsmålene, for at deltageren kan opnå fagets formål, er:
  • At deltageren kan demonstrere viden om lejelovenes anvendelsesområde.
  • At deltageren kan demonstrere færdigheder i vurderingen og forståelsen af den ofte detaljerede og komplekse deklaratoriske og præceptive lejeretlige lovgivning.
  • At deltageren kan demonstrere kendskab til de retsregler der gælder for udlejers adgang til at fastsætte og regulere huslejen, anvendelsen af reglerne samt konsekvenserne af manglende iagttagelse heraf.
  • At deltageren kan demonstrere færdigheder, der viser at deltageren har et solidt kendskab til de lejeretlige regler, der vedrører henholdsvis udlejers og lejers rettigheder og forpligtelser i lejeforholdet.
  • At deltageren kan identificere den juridiske kvalifikation af en lejeretlig tvist, vurdere hvilke konflikter der kan opstå mellem parterne, og hvordan de kan løses indenfor de områder, som er gennemgået i undervisningen.

Litteratur

Hans Henrik Edlund og Niels Grubbe: Boliglejeret, 2. udgave, 2015.
Enkelte kapitler i bogen kan udgå. Endeligt eksamenspensum udmeldes forud for eksamen.

Undervisningsform

For at sætte deltageren i stand til at opfylde læringsmålene vil undervisningen være baseret på gennemgang af teori og retspraksis, men også praksisrelaterede opgaver og cases, således at der også fokuseres på anvendelsen af de juridiske forhold, som der er blevet forelæst om, på konkrete problemstillinger. Det obligatoriske pensum vil på den baggrund i nogen udstrækning alene blive anvendt som struktur og teoretisk baggrund for undervisningen, og vil for nogle dele kun i et mindre detaljeret omfang blive gennemgået på forelæsningerne. Der stilles krav om selvstædige aktiviteter udover konfrontationsundervisningen i form af forberedelse af bl.a. løsning af cases/øvelsesopgaver til underbygning og illustration af de i pensum indeholdte problemstillinger. Der bliver desuden stillet ikke-obligatoriske hjemmeopgaver som bidrag til forståelsen af pensum og optræning af formuleringen af svar på eksamensrelevante spørgsmål.

Arbejdsbelastning

Skemalagt undervisning:
Faget udbydes som forelæsning med 35 timer (eller 11 x 3 timer + 1x2 timer (inkl. evt. spørgetime)).

Med udgangspunkt i at 1 ECTS udgør 27 arbejdstimer udmønter de med faget forbundne aktiviteter sig i en anslået vejledende fordeling af arbejdsindsatsen hos en gennemsnitsstuderende på følgende måde:

Konfrontationstimer: 35 timer

Forberedelse til konfrontationstimer: 140 timer
Forberedelse af opgaver m.v.: 45 timer
Eksamensforberedelse og eksamen: 50 timer
Total: 270 timer

Eksamensbestemmelser

Eksamen

Navn

Eksamen

Tidsmæssig placering

Ordinær prøve i januar. 
Omprøve i februar.

Udprøvninger

Eksamen

Navn

Eksamen

Prøveform

Mundtlig prøve

Censur

Intern prøve, en bedømmer

Bedømmelse

7-trinsskala

Identifikation

Studiekort - Fødselsdato

Sprog

Dansk

Varighed

Mundtlig prøve uden forberedelse.
Eksaminationens varighed er ca. 20 minutter inklusive votering og karaktergivnin

ECTS-point

10

EKA

B630025102

Ekstern kommentar

Bemærk - Faget er identisk med det tidligere fag 80120101 Lejeret / Law of Lease and Tenants
Forbrugte prøveforsøg i tidligere identiske fag overføres.
Fag der er identiske med fag, der tidligere er bestået i hh til gældende bestemmelser kan ikke tages om.

Den studerende er automatisk tilmeldt til første prøveforsøg, når den studerende er tilmeldt til et fag eller fagelement, hvortil der er knyttet en eller flere prøver. Framelding kan ikke finde sted, og der er brugt et prøveforsøg, hvis den studerende ikke deltager i prøven, medmindre universitetet har dispenseret pga. usædvanlige forhold.
Opfylder den studerende ikke de af universitetet fastsatte forudsætninger for at deltage i prøven, er der brugt et prøveforsøg, medmindre universitetet har dispenseret, fordi der foreligger usædvanlige forhold.

Prøve- og bedømmelsesform kan ændres ved omprøve.

Den studerende skal selv sørge for at tilmelde sig omprøven i faget via studenter selvbetjeningen i tilmeldingsperioden.

Fagudbud

Udbuds periode Udbudstype Profil Uddannelse Semester
Efterår 2018 Valgfag Cand.jur. hverdag cand.jur. Heltid | cand.jur | Odense
Efterår 2018 Valgfag Cand.merc.jur. cand.merc.jur. | Odense

Undervisere

Navn E-mail Institut By
Jakob Juul-Sandberg jju@sam.sdu.dk

URL til Skemaplan