Kandidatspeciale - Statskundskab

Studienævn for Statskundskab, Journalistik, Sociologi og Europæiske Studier

Undervisningssprog: Dansk
EKA: B380019102, B380019112
Censur: Ekstern prøve, Intern prøve, en bedømmer
Bedømmelse: 7-trinsskala, Godkendt/Ikke godkendt
Udbudssteder: Odense
Udbudsterminer: Efterår, Forår
Niveau: Kandidat

Fagnummer: B380019101
ECTS-point: 30

Godkendelsesdato:


Varighed: 1 semester

Fagnummer

B380019101

Fagtitel

Kandidatspeciale - Statskundskab

Undervisningssprog

Dansk

ECTS-point

30

Ansvarligt studienævn

Studienævn for Statskundskab, Journalistik, Sociologi og Europæiske Studier

Fagansvarlig

Navn E-mail Institut
Michael Seeberg see@sam.sdu.dk

Udbudssteder

Odense

Niveau

Kandidat

Udbudsterminer

Efterår, Forår

Varighed

1 semester

Obligatoriske forudsætninger

Før specialet påbegyndes, skal den studerende have bestået 60 ECTS

Det forventes, at den studerende begynder at planlægge sit specialeforløb allerede på semesteret før, specialet skal skrives, at den studerende nøje planlægger projektforløbet og afsætter god tid til at gennemføre sit projekt.


Formål og sigte

Udarbejdelsen af specialet skal vise, at den studerende har tilegnet sig teoretiske og metodiske færdigheder, som knytter sig til den studerendes generelle samfundsvidenskabelige og politologiske forståelse, som er opnået på kandidatuddannelsen, og som sætter den studerende i stand til selvstændigt at formulere, analysere og afrapportere en videnskabelig problemstilling.

Indhold

Specialet er en videregående og dybtgående behandling af et politologisk relevant emne, der emnemæssigt kan ligge inden for et eller flere af statskundskabens fagområder. Specialet er en selvstændig analyse af en selvvalgt, afgrænset politologisk problemstilling.

Målbeskrivelse

Den studerende demonstrerer
  • kompetencer til selvstændigt at formulere en problemstilling, der er relateret til fagområdets teorier, metoder og sagsforhold.
  • viden til selvstændigt at sammenligne fagområdets teorier, metoder og sagsforhold og identificere disses forskelle/ligheder og styrker/svagheder.
  • viden til at redegøre for de metodiske (og gerne også de videnskabsteoretiske) implikationer af den valgte problemstilling.
  • kompetencer til selvstændigt at redegøre for og vurdere frugtbarheden af udvalgte teorier, metoder og sagsforhold inden for fagområdet.
  • færdigheder til selvstændigt at anvende teorier, tilgange, metoder og i specialer med en empirisk problemstilling også data, der er relevante for belysningen af de valgte problemstillinger.
  • færdigheder til – i specialer med en empirisk problemstilling - selvstændigt at finde og klargøre eksisterende data eller oparbejde et nyt datamateriale.
  • kompetencer til selvstændigt at gennemføre en systematisk teoretisk og/eller empirisk analyse under anvendelse af teorier, tilgange, metoder og eventuelt data, der er relevante for belysningen af de valgte problemstillinger.
  • kompetencer til at forholde sig kritisk til resultaterne af egne teoretiske og/eller empiriske analyser og anvendeligheden af disse.
  • kompetencer til selvstændigt at videreudvikle fagområdets teorier, metoder og deres anvendelsesmuligheder.
  • færdigheder til at afrapportere arbejdet skriftligt på systematisk og sammenhængende vis med vægt på såvel dokumentation som syntese

Litteratur

Vælges ud fra specialets emne og problemstilling.  

Undervisningsform

Specialet udarbejdes under individuel vejledning, som den studerende har mulighed for, når der foreligger en godkendt vejlederaftale. Der gives maksimalt 5 timers direkte vejledning (vejleders forberedelse medregnes ikke). Ved to studerende øges det maksimale vejledningsomfang til 8 timer. En mindre del af disse vejledningstimer kan planlægges som kollektiv vejledning, hvis en vejleder har flere studerende på én gang.

Instituttet afholder informationsmøder om specialeprocessen medio maj/november i semestret forud for specialeskrivningen. Desuden afholder instituttet et kollektivt specialeopstartsforløb medio juni/december i semestret forud for specialeskrivningen.

Den studerende angiver specialetema og ønske om vejleder senest 2. juni/2. december i semestret forud for specialeskrivningen. Det er valgfrit, om man vil ønske en vejleder, men man skal angive et specialetema, da man ellers får tildelt en tilfældig vejleder. Instituttet forestår tildelingen af vejledere og forsøger at efterkomme flest mulige ønsker. Alle fagtilmeldte får tildelt en vejleder senest 15. juni/15. december i semestret forud for specialeskrivningen.

Den studerende skal have godkendt en digital vejledningskontrakt indeholdende en konkret problemformulering og en udførlig vejledningsplan senest d. 15. august/16. januar forud for specialesemestrets begyndelse.

Konfrontationstimer (vejledning): 5
Kollektivt infomøde og kollektivt opstartsvejledning: 7
Eksamen (opgaveskrivning): 798
Total: 810


Arbejdsbelastning

Specialet udarbejdes normalt på kandidatstudiets fjerde semester. De forberedende skridt i forbindelse med emnevalg, fagtilmelding og ønske om vejleder tages normalt sidst i kandidatstudiets tredje semester.

Eksamensbestemmelser

Eksamen

Navn

Eksamen

Tidsmæssig placering

1. prøveforsøg
For undervisningstilmelding til efterårssemesteret skal specialet afleveres senest 2. januar.

For undervisningstilmelding til forårssemesteret skal specialet afleveres senest 1. juni.
Vejlederaftalen skal være godkendt forud for indlevering af specialet (se under eksamensbetingelser).

Uanset om specialet ikke afleveres rettidigt, eller specialet afvises uden bedømmelse, eller specialet opnår karakteren -3 eller 00, registreres et brugt prøveforsøg og en tidsfrist for 2. prøveforsøg træder automatisk i kraft.

2. prøveforsøg
Der er 3 måneder til at udarbejde specialet i 2. prøveforsøg. Forud for indlevering af specialet skal en ændret problemformulering inden for samme emne være godkendt (se under eksamensbetingelser).

Fristen for aflevering af specialet er
1. september/1. april, hvis der ikke er indleveret rettidigt, eller specialet er afvist uden bedømmelse.
1. oktober/1. maj, hvis bedømmelse har fundet sted og specialet har opnået karakteren -3 eller 00.
Uanset om specialet ikke afleveres rettidigt, eller specialet afvises uden bedømmelse, eller specialet opnår karakteren -3 eller 00, registreres et brugt prøveforsøg og en tidsfrist for 3. prøveforsøg træder automatisk i kraft.

3. prøveforsøg
Der er 3 måneder til at udarbejde specialet i 3. prøveforsøg. Forud for indlevering af specialet skal en ændret problemformulering inden for samme emne være godkendt (se under eksamensbetingelser).

Der fastsættes en frist for indlevering, der ligger 3 måneder efter frist for indlevering for 2. prøveforsøg, hvis specialet ikke er afleveret rettidigt, eller specialet er afvist uden bedømmelse. Hvis specialet har opnået karakteren -3 eller 00, fastsættes en frist, der er 3 måneder efter bedømmelsen er offentliggjort.

Uanset om specialet ikke afleveres rettidigt, eller specialet afvises uden bedømmelse, eller specialet opnår karakteren -3 eller 00 , registreres et brugt prøveforsøg, og alle prøveforsøg er opbrugt.

Regler

-3 må ikke indgå, 00 må ikke indgå

Udprøvninger

Eksamen

Navn

Eksamen

Prøveform

Kandidatspeciale

Censur

Ekstern prøve

Bedømmelse

7-trinsskala

Identifikation

Studiekort - Fødselsdato

Sprog

Dansk

Varighed

-

Omfang

Specialet forventes at fylde 60-80 sider, og må maksimalt have et omfang på 80 sider á 2.400 anslag (inkl. mellemrum, men ekskl. resumé, bilag, noter, indholdsfortegnelse og litteraturliste). Hvis to studerende skriver sammen, må specialet maksimalt have et omfang af 130 sider. Der skal i så fald redegøres for, hvem der har skrevet hvad, og bedømmelsen er individuel.
Specialet vedlægges med et resumé på engelsk. Indholdet af resuméet indgår i vurderingen af specialet. Resuméet må være på højest 2 sider á 2.400 anslag. Specialets titel oversat til engelsk skal fremgå af resuméet. Er specialet skrevet på engelsk vedlægges et resumé på dansk.

Indlevering af besvarelse

Specialet skal afleveres digitalt via SDU assignment.

ECTS-point

30

Uddybende information

Specialearbejde må ikke honoreres med løn, da det er en ECTS-bærende aktivitet, og der samtidigt kan udbetales SU til den studerende. Der kan i forbindelse med forløbet ydes tilskud til afholdte udgifter eller en månedlig ydelse til dokumenterede udgifter. Ydes der refusion, skal den studerende undersøge, om værdien heraf er skattepligtig.

Forudsætninger

Type Forudsætningsnavn Forudsætningsfag
Udprøve B380007112, Vejlederkontrakt B380007101, Kandidatspeciale - Statskundskab

EKA

B380019102

Vejlederkontrakt

Navn

Vejlederkontrakt

Tidsmæssig placering

A. Før specialet påbegyndes, skal den studerende have bestået 60 ECTS.

B. For at kunne deltage i den ordinære og eventuelt efterfølgende omprøver (afleveringsforsøg) forudsættes det, at den studerende har fået godkendt den digitale vejlederkontrakt af både vejleder og studieleder.

1. prøveforsøg:
Det er en betingelse for aflevering af specialet til fristen for 1. prøveforsøg, at vejlederaftalen er godkendt. Hvis den studerende ikke har fået godkendt vejlederaftalen, kan specialet ikke afleveres, og der er brugt et prøveforsøg. Der registreres et ”afvist” og 2. forsøg igangsættes.

For at opnå godkendelse skal kontrakten indeholde en problemformulering, som er så uddybet, at der er muligt for vejleder at vurdere, om den studerende vil kunne leve op til fagets kompetencemål. Desuden skal kontrakten indeholde en konkret plan for gennemførelsen af vejledningen.

2. prøveforsøg:
Det er en betingelse for aflevering af specialet til fristen for 2. prøveforsøg, at der inden aflevering er godkendt en ny vejlederaftale med en ændret problemformulering inden for samme emne. Den ændrede problemformulering skal svare til en belastning på yderligere 3 måneders arbejde i form af for eksempel yderligere indsamling af data eller analysearbejde. Hvis den studerende ikke har fået godkendt vejlederaftalen for 2. prøveforsøg, kan specialet ikke indleveres, og der er brugt et prøveforsøg. Der registreres et ”afvist” og 3. forsøg igangsættes.

3. prøveforsøg:
Det er en betingelse for aflevering af specialet til fristen for 3. prøveforsøg, at der inden aflevering er godkendt en ny vejlederaftale med en ændret problemformulering inden for samme emne. Den ændrede problemformulering skal svare til en belastning på yderligere 3 måneders arbejde i form af for eksempel yderligere indsamling af data eller analysearbejde. Hvis den studerende ikke har fået godkendt vejlederaftalen for 3. prøveforsøg, kan specialet ikke afleveres, og der er brugt et prøveforsøg. Der registreres et ”afvist”, og den studerende har opbrugt 3. og sidste prøveforsøg.

Regler

-3 må ikke indgå, 00 må ikke indgå

Udprøvninger

Vejlederkontrakt

Navn

Vejlederkontrakt

Prøveform

Kandidatspeciale

Censur

Intern prøve, en bedømmer

Bedømmelse

Godkendt/Ikke godkendt

Identifikation

Studiekort - Fødselsdato

Sprog

Dansk

Varighed

-

ECTS-point

0

Uddybende information

-

EKA

B380019112

Ekstern kommentar

Bemærk - Faget er identisk med det tidligere fag 9209501, Speciale / Thesis.

Forbrugte prøveforsøg i tidligere identiske fag overføres.
Fag der er identiske med fag, der tidligere er bestået i hh til gældende bestemmelser kan ikke tages om.

Den studerende er automatisk tilmeldt til første prøveforsøg, når den studerende er tilmeldt til et fag eller fagelement, hvortil der er knyttet en eller flere prøver. Framelding kan ikke finde sted, og der er brugt et prøveforsøg, hvis den studerende ikke deltager i prøven, medmindre universitetet har dispenseret pga. usædvanlige forhold.
Opfylder den studerende ikke de af universitetet fastsatte forudsætninger for at deltage i prøven, er der brugt et prøveforsøg, medmindre universitetet har dispenseret, fordi der foreligger usædvanlige forhold.

Fagudbud

Udbuds periode Udbudstype Profil Uddannelse Semester
Efterår 2018 Obligatorisk Studieordning for kandidatuddannelsen i statskundskab gældende for studerende optaget efter 1/9-15 Statskundskab KA | cand.scient.pol | Odense 4